Terug

Verschil Tussen Links- en Rechtsdraaiende Deuren: Wat Moet je Weten?

  • 01 / 09 / 2024 0
Verschil Tussen Links- en Rechtsdraaiende Deuren: Wat Moet je Weten?

Het kiezen van een nieuwe deur lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn verrassend veel details waar je op moet letten. Een van de meest over het hoofd geziene aspecten is het verschil tussen een links- en rechtsdraaiende deur. Dit is niet alleen van belang voor de esthetiek, maar ook voor de functionaliteit van de ruimte. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je de juiste keuze maakt voor jouw woning.

Wat is het Verschil?

Een linksdraaiende deur heeft scharnieren aan de linkerkant wanneer je de deur naar je toe trekt. Een rechtsdraaiende deur heeft de scharnieren aan de rechterkant onder dezelfde omstandigheden. Dit verschil kan van invloed zijn op hoe gemakkelijk de deur te gebruiken is in een bepaalde ruimte, en hoe deze past bij de rest van je interieur.

Bij het kiezen van een deur, zoals een opdek binnendeur met glas of een kunststof voordeur, moet je altijd eerst bepalen of je een links- of rechtsdraaiend model nodig hebt.

Wanneer Kies je voor Links- of Rechtsdraaiend?

De keuze voor links- of rechtsdraaiend hangt af van verschillende factoren, waaronder de indeling van je woning, de positie van meubels, en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele tips om de juiste keuze te maken:

  • Ruimtegebruik: In kleine ruimtes wil je misschien dat de deur naar een bepaalde kant draait, zodat deze niet tegen meubels of andere deuren botst. Een rechtsdraaiende deur kan handig zijn als je bijvoorbeeld een kast of bank aan de linkerkant van de kamer hebt staan.

  • Verkeerspatroon: Denk na over hoe mensen door de ruimte zullen bewegen. Als de deur in een gang zit, kan het handig zijn om de deur zo te laten draaien dat hij niet in de weg zit wanneer mensen langs lopen.

  • Veiligheid en noodsituaties: In sommige gevallen kan het veiliger zijn om een deur naar buiten te laten draaien, bijvoorbeeld bij een voordeur met glas. Dit kan handig zijn in geval van nood, omdat de deur niet tegen iemand in de weg staat bij een evacuatie.

Hoe Meet je de Draairichting?

Om te bepalen of je een links- of rechtsdraaiende deur nodig hebt, moet je voor de deur gaan staan zoals deze wordt geopend. Trek de deur naar je toe. Als de scharnieren aan de linkerkant zitten, is het een linksdraaiende deur. Zitten de scharnieren aan de rechterkant? Dan is het een rechtsdraaiende deur.

Deze regel geldt zowel voor binnendeuren als buitendeuren zoals een schuifpui of een opdek binnendeur met glas.

Links of Rechts Draaiend voor Specifieke Deuren

Bij het kiezen van deuren met speciale functies, zoals binnendeuren met glas opdek of binnendeur tochtstrips, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de draairichting. Dit kan namelijk van invloed zijn op de isolatie, het gemak van openen en sluiten, en de plaatsing van glas en andere accessoires.

Bijvoorbeeld, een schuifpui kan vaak zowel links- als rechtsdraaiend worden geïnstalleerd, afhankelijk van de ruimte waarin deze geplaatst wordt. Voor deuren met tochstrips of paumelles voor stalen kozijnen moet je ervoor zorgen dat de strips aan de juiste kant zitten om een goede afdichting te garanderen.

Heb je vragen over de mogelijkheden voor jouw kozijnen of deuren? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en een vrijblijvende offerte op maat.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »