Terug

Maatvoering van kozijnen: hoe kies je de juiste afmetingen voor jouw huis?

  • 07 / 09 / 2024 0
Maatvoering van kozijnen: hoe kies je de juiste afmetingen voor jouw huis?

Bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen is de juiste maatvoering essentieel. Of je nu kiest voor kunststof kozijnen, houten profielen, of aluminium binnendeuren, de afmetingen moeten perfect aansluiten op de bestaande constructie van je woning. Fouten in de maatvoering kunnen leiden tot problemen zoals tocht, slechte isolatie, of zelfs vochtproblemen. In dit blog bespreken we hoe je de juiste maatvoering kunt bepalen voor je kozijnen en deuren, en waarom maatwerk kozijnen een slimme keuze zijn.

Waarom is Maatvoering Belangrijk?

De maatvoering van kozijnen is meer dan alleen het meten van de hoogte en breedte van een raam of deur. Het gaat ook om het begrijpen van de diepte, de positie van de sponningen, en de dikte van de muren waarin de kozijnen worden geplaatst. Een goed passend kozijn zorgt ervoor dat je deur of raam perfect aansluit op de rest van je woning, zonder openingen of kieren.

Kunststof kozijnen zijn populair vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsvriendelijke eigenschappen, maar ook omdat ze vaak op maat worden gemaakt. Dit betekent dat je de exacte maatvoering kunt doorgeven en een kozijn ontvangt dat perfect past.

Hoe Bepaal Je de Juiste Maatvoering?

Het bepalen van de juiste maatvoering begint met het nauwkeurig meten van de opening waarin het kozijn komt. Dit kun je zelf doen, maar het is vaak raadzaam om een professional in te schakelen om fouten te voorkomen. Houd bij het meten rekening met de volgende punten:

  • Breedte en hoogte: Meet zowel de breedte als de hoogte van de opening op drie verschillende punten (boven, midden en onder). Neem de kleinste maat om er zeker van te zijn dat het kozijn past.

  • Diepte van de muur: De dikte van de muur bepaalt welke type kozijn geschikt is. Dit kan variëren, afhankelijk van of je kiest voor een stomp binnendeurkozijn of een kozijn voor een opdek binnendeur met glas.

  • Sponning: Dit is de uitsparing in het kozijn waar het raam of de deur in valt. Zorg ervoor dat de sponning goed aansluit bij het type raam of deur dat je hebt gekozen.

Voordelen van Maatwerk Kozijnen

Maatwerk kozijnen hebben een aantal voordelen ten opzichte van standaardmaten:

  • Perfecte pasvorm: Een op maat gemaakt kozijn sluit precies aan op de afmetingen van jouw woning, wat zorgt voor een betere isolatie en een strakker uiterlijk.

  • Meer ontwerpopties: Met maatwerk heb je meer flexibiliteit in ontwerpkeuzes. Of je nu kiest voor een binnendeur met glas opdek, een voordeur met glas, of een schuifpui met hor, je kunt het ontwerp afstemmen op je persoonlijke wensen.

  • Toekomstbestendig: Omdat maatwerk kozijnen precies passen, heb je minder kans op problemen zoals verzakking of slijtage door verkeerde afmetingen. Dit betekent dat je kozijnen langer meegaan en minder onderhoud vergen.

De Rol van Politiekeurmerk Veilig Wonen

Bij het kiezen van de juiste maatvoering is het ook belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen stelt strenge eisen aan de afmetingen en plaatsing van kozijnen en deuren. Het is belangrijk dat je kozijnen en deuren niet alleen goed passen, maar ook voldoen aan deze veiligheidsnormen. Dit betekent dat de kozijnen sterk genoeg moeten zijn om pogingen tot inbraak te weerstaan.

Heb je vragen over de mogelijkheden voor jouw kozijnen of deuren? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en een vrijblijvende offerte op maat.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »