Terug

Kozijnen reparatie of vervanging: wanneer kies je voor kunststof kozijnen?

  • 02 / 09 / 2024 0
Kozijnen reparatie of vervanging: wanneer kies je voor kunststof kozijnen?

e kozijnen vormen een essentieel onderdeel van je woning. Ze zorgen niet alleen voor de esthetische uitstraling van je huis, maar zijn ook cruciaal voor de isolatie en veiligheid. Na verloop van tijd kunnen kozijnen echter slijten of beschadigd raken. Dan komt de vraag: kies je voor een reparatie van de kozijnen of is het tijd voor vervanging? In dit blog bespreken we wanneer je het beste kunt kiezen voor nieuwe kunststof kozijnen.

Wanneer is Reparatie Voldoende?

Kozijnen kunnen om verschillende redenen beschadigd raken. Bij houten kozijnen kan het zijn dat het hout gaat rotten, terwijl aluminium of kunststof kozijnen soms mechanische schade kunnen oplopen. In sommige gevallen is een eenvoudige reparatie voldoende om het probleem op te lossen.

Hier zijn enkele situaties waarin reparatie volstaat:

  • Kleine scheurtjes of barsten: Bij kunststof kozijnen kunnen kleine barsten vaak worden gerepareerd zonder dat volledige vervanging nodig is. Hiervoor kunnen speciale reparatiekits worden gebruikt.

  • Slijtage aan de verf: Houten kozijnen kunnen na verloop van tijd hun verflaag verliezen. Dit kun je oplossen door ze opnieuw te verven of te beitsen. Kunststof kozijnen hebben dit probleem niet, omdat ze onderhoudsvrij zijn.

  • Loszittende ramen of deuren: Soms sluit een raam of deur niet meer goed omdat het kozijn is verzakt of niet goed is afgesteld. Dit probleem kan vaak eenvoudig worden opgelost door de scharnieren opnieuw af te stellen of het kozijn te verstevigen.

Wanneer is Vervanging Beter?

In sommige gevallen is reparatie niet langer voldoende en is het tijd om je oude kozijnen te vervangen. Dit is vaak het geval bij:

  • Rotte houten kozijnen: Als het hout begint te rotten, kan dit niet alleen de kozijnen zelf aantasten, maar ook de rest van de gevel of muren van je huis. In dat geval is vervanging noodzakelijk om verdere schade te voorkomen.

  • Slechte isolatie: Oude kozijnen kunnen de isolatiewaarde van je woning negatief beïnvloeden. Dit merk je vooral in de winter, wanneer je energierekening hoger is door warmteverlies via de kozijnen. Nieuwe kunststof kozijnenbieden uitstekende isolatie en kunnen je energieverbruik aanzienlijk verminderen.

  • Inbraakgevoeligheid: Als je kozijnen niet voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, is het verstandig om ze te vervangen. Nieuwe kozijnen, zoals kunststof modellen met meerpuntssluitingen, bieden betere bescherming tegen inbraak.

Voordelen van Kunststof Kozijnen

Als je besluit om je kozijnen te vervangen, bieden kunststof kozijnen tal van voordelen. Ze zijn niet alleen onderhoudsarm, maar ook zeer duurzaam en beschikbaar in verschillende stijlen en kleuren, zoals een natuurlijke houtlook of moderne afwerkingen. Bovendien voldoen veel kunststof kozijnen aan de strenge eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, wat betekent dat ze extra veiligheid bieden.

Een ander voordeel van kunststof kozijnen is dat ze zeer energie-efficiënt zijn. Ze helpen warmte binnen te houden en kou buiten, wat bijdraagt aan een lagere energierekening en een beter comfort in je woning. Ook als je kiest voor deuren met glas, zoals een binnendeur met glas opdek of een voordeur met glas, zijn kunststof kozijnen een uitstekende keuze vanwege hun isolerende eigenschappen.

Heb je vragen over de mogelijkheden voor jouw kozijnen of deuren? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en een vrijblijvende offerte op maat.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »